Gedrag | Hoe nieuwe technieken helpen emoties bij apen te bestuderen

Wetenschap Vandaag27 jul 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hebben apen emoties? Herkennen ze die in elkaar? En hoe verhoudt zich dat dan tot de mens? Het zijn vragen die moeilijk in het wild te beantwoorden zijn, maar dankzij slimme technieken nu wel in de dierentuin.

Onderzoeker Mariska Kret kijkt in haar werk naar het verschil tussen apen mensen op het gebied van emoties. Ze bestudeerde al eens hoe bonobo's sterk reageren op emoties bij onbekende soortgenoten, terwijl mensen juist sterk reageren op emoties bij bekenden.

Ook gebruikt ze de nieuwste technieken om dit soort onderzoeken net een stapje verder te brengen en de experimenten voor de dierentuindieren waarmee ze werkt zo prettig mogelijk te maken. Op afstand kan nu bijvoorbeeld warmte en daarmee hartslag gemeten worden, wat iets zegt over dingen als opwinding. Ook iets als het gebruik van interactieve schermen maakt het mogelijk om onderzoeksvragen te stellen die nooit eerder zijn gesteld. In deze audio hoor je hier meer over.

Mariska Kret bracht dit jaar het boek 'Tussen glimlach en grimas - Uitingen van emoties bij mens en dier' uit. Daarin lees je nog veel meer over haar bevindingen. Benieuwd naar alle publicaties, die vind je onder andere op haar site: mariskakret.com.

Benieuwd hoe zo'n onderzoek eruit ziet? Emotie-onderzoek bij mensapen te zien voor publiek Ouwehands Dierenpark.