Het lichaam | Zware bevalling veel meer impact op vrouwenlichaam dan gedacht

Wetenschap Vandaag1 aug 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze hele week gaat het in de zomerserie van deze rubriek over 'het lichaam'. En we beginnen helemaal bij het begin, namelijk bij de geboorte. Want wat blijkt: een zware bevalling heeft veel meer impact op een vrouwenlichaam dan eerder werd gedacht.

Onderzoeker Chahinda Ghossein van de Universiteit Maastricht vond het vreemd dat al langer bekend was dat er een link is tussen zwangerschapsvergiftiging en hart- en vaatziekten op latere leeftijd, maar dat hier nog maar weinig aandacht voor is.

In haar onderzoek heeft ze gekeken hoe dit precies werkt in het lichaam. Ook zette ze het Queen of Hearts-programma op dat moet bijdragen aan meer kennis over de effecten van complicaties tijdens de zwangerschap op het vrouwenlichaam. Ghossein meent ook dat met deze kennis veel meer zou moeten gebeuren. Waarom screenen we deze vrouwen niet allang? Zodat we waar nodig alvast kunnen ingrijpen?

Als je zelf een zwangerschapsvergiftiging hebt doorgemaakt (ook als dat al even geleden is) dan kun je je aanmelden om mee te doen aan het programma.

Ghossein keek ook naar de link tussen zwangerschapsvergiftiging en cognitie. Uit de data die ze in het Queen of Hearts-programma verzamelde blijkt bijvoorbeeld ook al dat vrouwen wel 20 jaar (!) nodig kunnen hebben om cognitief weer helemaal te herstellen na een zwangerschapsvergiftiging.

Meer lezen over het werk van Ghossein kan onder andere in haar boek over de impact van zwangerschapscomplicaties: ‘Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid’.