Hoe geven mieren kennis aan elkaar door?

Wetenschap Vandaag9 aug '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Om erachter te komen hoe mieren elkaar dingen leren, hebben onderzoekers een leraar-mier in robotvorm gemaakt. De opdracht voor de robotmier: leer de kolonie nieuwe routes.

Als één van de mieren in een kolonie een beter nest heeft gevonden, haalt die mier één van zijn nestgenoten op, om hem vervolgens de route uit te leggen naar het nieuwe nest. Dat komt er eigenlijk gewoon op neer dat ie vooroploopt en de andere mier - de omgeving goed in de gaten houdend - volgt.

Onderzoekers van de universiteit van Bristol wilde kijken: snappen we dit goed genoeg om het na te bootsen? Ze bouwden een niet zo goed nest en een veel beter nest een flink eind van elkaar en zetten een mierenkolonie in het minder goede nest. Als er een mier het nest verliet lieten ze een robotmiertje met de geurklieren van een werkmier naar hem toegaan.

De robotmier liep vervolgens of in een rechte lijn, of in een kronkelende lijn naar het nieuwe nest, af en toe pauzerend zodat hij goed bij te houden was en de volgende mier om zich heen kon kijken. De robotmier werd keurig gevolgd en de echte mier liep, na het nieuwe nest eens goed te hebben bekeken, precies dezelfde route terug naar het oude nest om de volgende te halen, of het nou een rechte lijn was of niet.

De onderzoekers hopen op deze manier nog veel meer te weten te komen over het leersysteem van mierenkolonies.

Lees meer: Robot helps reveal how ants pass on knowledge.