Hoe beerdiertjes zonder water kunnen leven

Wetenschap Vandaag9 sep '22 20:542 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Beerdiertjes zijn met hun halve millimeter misschien amper te zien, toch blijven ze de aandacht trekken met hun bizarre overlevingsskills. Onderzoekers zijn er nu weer eentje op het spoor.

De minuscule meercellige diertjes overleven situaties waarin vrijwel alle andere levensvormen het lootje leggen. De ruimte ingeschoten worden bijvoorbeeld, of decennia in leven blijven zonder water. Natuurlijk zijn wetenschappers enorm geïnteresseerd in de mechanismen hierachter. Want wie weet kunnen wij mensen daar ook wat van leren.

In recent onderzoek hebben ze gekeken hoe de beerdiertjes in leven kunnen blijven zonder water. Ze zagen dat speciale eiwitten ervoor zorgen dat er een gel wordt aangemaakt die hard wordt en zo uitdrogende cellen beschermt tegen mechanische stress. Op het moment dat water de cel verlaat, waardoor de cel normaal gesproken zijn stevigheid verliest en beschadigd raakt, zorgt de gel dus dat de cel zijn werk kan blijven doen. Is er weer voldoende water, dan lost de gel langzaam op.

De eiwitten lijken in het lab ook te werken in insectencellen en in beperkte mate ook in die van ons. De onderzoekers hopen dat de ontdekking in ieder geval kan helpen om bio-samples zoals cellen langer te kunnen bewaren in droge omstandigheden. Ook zijn ze van plan naar nog zeker 300 eiwitten in het beerdiertje te kijken. Op zoek naar nog meer geheimen.

Lees meer: How tardigrades bear dehydration.