Hoe langzame spiervezels hun buren ervan overtuigen om ook rustig aan te doen

Wetenschap Vandaag12 sep '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In ons lichaam vind je langzame spiervezels die bewegingen lang volhouden en spiervezels die heel snel kunnen reageren, maar die hun bewegingen maar kort kunnen vasthouden.

Nou werd lange tijd gedacht dat de verhouding tussen de twee typen spiervezels in ons lichaam al bij onze geboorte vastligt en dat dit op latere leeftijd niet meer te veranderen is. Maar dat lijkt nu toch niet te kloppen.

Japanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat langzame spiervezels een eiwit uitscheiden dat de voorlopers van spiervezelcellen in de omgeving vertelt: ga je ook ontwikkelen tot langzame spiervezel. Ook in het lab lukte het om deze reactie na te bootsen en dat is volgens de onderzoekers hoopvol.

Dit zou volgens hen namelijk kunnen betekenen dat er een behandeling ontwikkeld kan worden waarmee de vorming van langzame spiervezels gestimuleerd kan worden. Voor patiënten met diabetes type 2 of mensen die niet veel kunnen bewegen - in beide gevallen kan spiermassa sterk afnemen - zou dit een groot verschil kunnen maken.

Lees meer: How slow muscle fibers convince their neighbors to join them.