Nieuwe behandeling voor agressieve vorm van huidkanker

Wetenschap Vandaag12 sep 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers hebben succesvol aangetoond dat een nieuwe behandeling voor patiënten met een agressieve vorm van huidkanker klaar is voor gebruik.

Zo'n 80 procent van de patiënten met deze vorm van huidkanker is momenteel niet geholpen met bestaande behandelingen. De nieuwe therapie - een immuuntherapie - werkt net even anders dan de standaardbehandeling. Er worden namelijk afweercellen uit de omgeving van het melanoom gehaald, die worden vervolgens geactiveerd en opgekweekt tot enorme aantallen en die worden dan allemaal in één keer teruggeplaatst.

In een grote fase 3 studie hebben de onderzoekers nu laten zien dat de resultaten erg goed zijn. Er wordt gekeken of de therapie begin volgend jaar al kan worden opgenomen in het standaardpakket van zorgverzekeraars.

In deze audio hoor je internist-oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek. Lees hier meer over het onderzoek: Resultaten TIL-studie bekend gemaakt: wereldwijd eerste fase 3-studie naar effect T-celtherapie bij vaste tumoren.

Het onderzoek naar dikke darmkanker - gedaan door internist-oncoloog Myriam Chalabi, ook van het Antoni van Leeuwenhoek - is hier terug te vinden: Immuuntherapie voorafgaand aan operatie darmkanker buitengewoon effectief.