Succesvol data verstuurd over 10 kilometer via lasercommunicatie

Wetenschap Vandaag13 sep 20226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers zijn erin geslaagd om over een afstand van 10 kilometer razendsnel informatie te verzenden in de vorm van onzichtbare lichtsignalen. Deze vorm van data versturen zou sneller, goedkoper en veiliger moeten zijn dan de huidige manier.

De nieuwe telecommunicatietechniek die gebruikmaakt van laser voor het versturen van informatie van een grondstation naar een satelliet op 39.000 kilometer hoogte en weer terug, kan veel meer data versturen dan de huidige systemen. Ook is het door de golflengte technisch vrijwel onmogelijk om informatie af te tappen.

Er is nu succesvol een verbinding met deze techniek tot stand gebracht tussen de KNMI-testlocatie bij Lopik en de Gerbrandytoren in IJsselstein. De volgende stap is hetzelfde voor elkaar krijgen over een afstand van tienduizenden kilometers.

In deze audio hoor je Niel Truyens, business director satellietcommunicatie bij TNO Space. Lees hier meer: Data succesvol verstuurd via lasercommunicatie tussen optische grondstations over 10 km afstand.