Hoe een immuuncel die een tumorcel kapotmaakt kanker juist erger kan maken

Wetenschap Vandaag14 sep 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als onze immuuncellen een tumor tegenkomen in ons lichaam en ze gaan in de aanval, kunnen ze daarbij een stukje van een tumorcel afknabbelen, maar dat blijkt niet altijd een goed idee te zijn.

Het kan namelijk gebeuren dat de immuuncel daarbij het antigeen van de tumorcel overneemt - een molecuul dat uniek is voor het type kanker in de tumor. Als de immuuncel dat antigeen vervolgens tot expressie laat komen, dan lijkt het net of de cel zelf bij de tumor hoort. Waardoor collega immuuncellen hem als de vijand zien. Einde immuuncel.

Wat ook kan gebeuren is dat dit ervoor zorgt dat de tumorcel zonder dat antigeen niet meer herkend wordt als tumorcel, wat het voor die tumorcel mogelijk maakt om zorgeloos in het lichaam te blijven zitten. Daarnaast blijkt dat immuuncellen die zo'n antigeen bij zich dragen ook nog eens langzamer worden. Allemaal slecht nieuws dus.

Ook al vindt dit proces niet altijd plaats, het is goed om er zoveel mogelijk over te weten. Bij immuunceltherapie worden lichaamseigen immuuncellen buiten het lichaam verbeterd en dan teruggeplaatst. Wellicht kunnen deze cellen ook zo gemanipuleerd worden dat ze dit niet kan overkomen.

Lees meer: T cells that ‘nibble’ tumors unwittingly help cancer evade the immune response.