Hoe ons microbioom gedeeltelijk met ons mee evolueerde

Wetenschap Vandaag17 sep '22 21:012 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ons microbioom, of darmflora, bestaat uit honderden verschillende bacteriën. En de samenstelling is een stuk minder willekeurig dan eerder werd gedacht.

We weten dat het microbioom kan verschillen tussen personen, maar ook tussen populaties. Daarom waren onderzoekers benieuwd of onze darmflora misschien ook iets zeggen over hoe we zelf geëvolueerd zijn. Ging dat een beetje samen op? Veranderden ze met ons mee?

Om daarachter te komen bestudeerden de wetenschappers van 1225 personen uit Europa, Azië en Afrika zowel de eigen genen, als die van de bacteriekolonie in hun spijsverteringsstelsel. Ze zagen bij zeker 60 bacteriesoorten een parallel met de afstammingsgeschiedenis van hun gastheer.

Wat ze ook zagen was dat de bacteriesoorten waarbij deze link het sterkst was bijzondere eigenschappen hadden ontwikkeld. Zoals kleinere genomen en een intolerantie voor zuurstof en bepaalde temperaturen. Dat suggereert dat deze bacteriën afhankelijker zijn geworden van hun gastheer.

Als we kijken naar genezing van of via ons microbioom, dan is het volgens de onderzoekers belangrijk om daar ook de gedeelde evolutionaire geschiedenis van ons en onze beestjes in mee te nemen.

Lees meer: Some gut microbes share an evolutionary history with their human hosts.