Het oudste hart ter wereld gevonden in een vis

Wetenschap Vandaag21 sep '22 21:262 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers hebben in het westen van Australië een 380 miljoen jaar oud hart ontdekt dat bewaard is gebleven in een gefossiliseerde prehistorische vis. 

Toen ze de ontdekking deden vielen ze zowat van hun stoel. De vondst is enorm interessant omdat het gevonden hart iets vertelt over een belangrijk moment in de evolutie van het bloed rond pompende orgaan. Oja: en de kans dat zoiets bewaard blijft in een fossiel is gigantisch klein.  

Met dank aan mineralen in de bodem is dat in dit geval wel gebeurd. Ook de lever, maag en darmen van de vis - de vroegste vissensoort die tanden en een kaak ontwikkelde - zijn er nog. Voor het eerst kan nu iets gezegd worden over organen in zulke oude diersoorten. 

Als je het hart naast een afbeeldingen van ons huidige hart legt dan lijken de twee nog best op elkaar. Ook het hart van deze prehistorische vis was verrassend complex. Zo had het twee kamers, net als bij ons en is ook de positie in het lichaam anders dan bij nog oudere vissen, wat het dier - denken de onderzoekers - allemaal voordelen, zoals meer uithoudingsvermogen, opleverde.  

En zo hebben we weer een stukje van de complexe puzzel, waaruit wij mensen en een heleboel andere dieren op de wereld, ooit zijn ontstaan.

Lees hier meer: World's oldest heart found in prehistoric fish. Of hier: New Curtin-led research discovers the heart of our evolution