Zuurstofvariatie op aarde en de zoektocht naar leven op andere planeten

Wetenschap Vandaag17 okt 20226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Is er leven op andere planeten? Recent onderzoek naar onze eigen planeet laat zien dat we daar misschien weer op een andere manier naar moeten zoeken.

In de geschiedenis van de aarde zijn er een aantal events geweest waarbij de hoeveelheid zuurstof in onze atmosfeer in korte tijd dramatisch veranderde. Dit gebeurde voor het eerst zo'n 2,4 miljard jaar geleden en het meest recent rond de 420 miljoen jaar geleden toen het percentage van nu (21 procent) werd bereikt.

Hoe de periode daar tussenin verliep was lang onderwerp van discussie. Je zou kunnen denken: het is een stijgende lijn, dat percentage: het loopt gewoon gestaag op. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het heel anders ging. En dat is belangrijke kennis in de zoektocht naar planeten waarop leven mogelijk is of kan ontstaan.

In deze audio hoor je onderzoeker Alex Krause van University College London. Lees hier meer over het onderzoek: Earth’s oxygen has varied dramatically over time – here’s how our data could help us spot alien life. Meer weten over exoplaneten? Volgens Krause is de Exocast dan zeker de moeite van het luisteren waard.