Hoe worden paddenstoelen paddo's?

Wetenschap Vandaag19 okt 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er wordt met veel interesse gekeken naar stofjes in paddo's en hun mogelijk positieve effecten bij het behandelen van onder andere depressie en angststoornissen. Maar wat maakt een paddenstoel een paddo? 

Hoe de psychedelische stofjes in paddo's geëvolueerd zijn en wat hun rol in de natuur is, daarover weten we nog maar weinig. Willen we de stofjes inzetten in behandelingen, dan moeten we zoveel mogelijk wél weten. En daarom zijn wetenschappers van de Universiteit van Plymouth een groot onderzoek begonnen. 

Eén van de vragen: kunnen we, als we naar genen en gedrag kijken, achterhalen of de paddenstoel de stofjes gebruikt om zichzelf te verdedigen? Of gebruiken ze het misschien om het gedrag van insecten ermee te veranderen? Ook kijken ze door welke dieren de paddenstoelen gegeten worden en wat voor effect ze hebben op bodemmicroben. 

Omdat nooit eerder in zoveel detail naar deze stofjes en hun oorsprong gekeken is, vermoeden de onderzoekers dat ze ook een heleboel nieuwe ontdekkingen gaan doen. Nog niet eerder uitgeplozen moleculen die de basis kunnen vormen voor gewasbescherming of medicijnen bijvoorbeeld.

Lees meer: How mushrooms become magic? 


Mede mogelijk gemaakt door