Glijmiddel van koeienkwijl beschermt tegen hiv

Wetenschap Vandaag24 okt 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onderzoekers uit Zweden hebben een glijmiddel ontwikkeld dat de overdracht van hiv en herpes grotendeels kan tegengaan. En één van de bestanddelen van het middel is nogal opmerkelijk. 

Onder andere in ons neus zit slijm dat virusdeeltjes kan vangen en wegwerken. Een trucje dat deze wetenschappers in glijmiddel hebben weten na te maken. Voor de gel werd namelijk een bestanddeel van koeienslijm gebruikt en daarmee bleek de gel in lab-testen voor 70 procent te beschermen tegen hiv en voor 80 procent tegen herpes. 

Volgens de onderzoekers is de gel ook veelbelovend omdat er vanwege het natuurlijke bestanddeel geen kans op bijwerkingen of resistentie is, wat bij andere middelen soms wel het geval is. Daarnaast zou het slijm als afvalproduct vanuit de vleesindustrie makkelijk geleverd kunnen worden. 

Nou is het niet zo dat hiermee condooms niet meer nodig zouden zijn, want – nog even los van het risico op zwangerschap bij man-vrouw seks – zijn er ook nog een heleboel andere soa's die je kunt overdragen die niet worden gestopt door de gel. 

Het zou dus meer een soort toevoeging of back up zijn, maar dat er nu zoiets bestaat als glijmiddel met koeienslijm, dat is in ieder geval bijzonder boeiend.

Lees meer: Mucus-based lubricant proves highly effective against HIV and herpes