Lucht uit ventilatiesystemen geeft groente een boost

Wetenschap Vandaag26 okt 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hoe houden we steden groen, gebruiken we de ruimte op onze daken beter en zorgen we dat we genoeg eten hebben? Door de lucht die uit ventilatiesystemen komt slimmer te gebruiken, menen onderzoekers uit de VS. 

Daktuinen bestaan natuurlijk al wel, maar de planten die er groeien hebben te maken met meer straling van de zon, meer wind en minder vocht vanwege de ondergrond waarin ze zitten. Dat levert minder gezonde en kleinere planten op. Daarom werd op het dak van de universiteit van Boston gekeken of ze hier wat aan konden doen.  

De test werd uitgevoerd met spinazie en mais. Die werden zo gepland dat de lucht uit het ventilatiesysteem - waarin een hogere concentratie CO2 zit - de planten goed kon bereiken. Van spinazie werd verwacht dat het daar goed op zou gaan, mais stond er meer als controle plant om te checken of het gebruik van ventilatielucht wellicht ook andere gevolgen had voor de planten. 

Gedurende het experiment werden dingen als plantgrootte, aantal bladeren en totale biomassa gemeten en wat zagen ze: ventilatie-spinazie had een biomassa die vier keer groter was dan ongeventileerde dak-spinazie.  

Nou moeten er nog een aantal dingen worden onderzocht, bijvoorbeeld welke stroomsnelheid voor de lucht ideaal is. Ook zegt biomassa lang niet alles en: willen we CO2 niet gewoon opvangen? In plaats van het via de groentetuin de lucht in te pompen? Maar tot die tijd kan het wellicht geen kwaad om dit - waar mogelijk - alvast te proberen.

Lees meer: CO2 ventilation breakthrough could turn city rooftops into bumper vegetable gardens