Nieuw DNA-onderzoek in Engeland duidt op massamigratie na laatste ijstijd

Wetenschap Vandaag30 okt 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een opvallende ontdekking over de tijd waarin Engeland nog onderdeel was van het Europese vasteland. Dat was 18,000 jaar geleden: de periode na de laatste ijstijd.

Lange tijd werd gedacht dat de nieuwe gewoontes die bij mensen na die ijstijd werden gevonden, simpelweg te maken hadden met het veranderen van hun omgeving.

Natuurlijk was die omgeving ook echt totaal anders. Nadat het ijs, dat twee derde van Europa duizenden jaren had bedekt, smolt, maakten kale steppes plaats voor dikke, groene bossen. De rendieren waar mensen op joegen die waren verdreven. Vis en andere zeedieren kwamen volop voor in het nieuwe dieet van mensen.

Maar die veranderingen in de omgeving waren niet de enige reden voor al die nieuwe gewoontes die werden ontdekt. Uit recent genetisch onderzoek in twee grotten in Engeland bleek dat het om twee hele verschillende groepen mensen gaat. De ene heeft de andere dus vervangen. Niet zo gek dat er ineens een heleboel nieuwe gewoontes werden gezien.

Die nieuwe groep, die moet voorouders hebben gehad in Zuid-Europa, concluderen ze. Het gaat dus om een ongekend snelle migratie over hele grote afstanden - zeker voor die tijd.

Lees meer: Oldest British DNA reveals mass immigrations after last ice age.