NASA's onbemande Artemis 1 raket eindelijk succesvol gelanceerd

Wetenschap Vandaag16 nov 20228 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vandaag was het dan zover: NASA's onbemande Artemis 1 raket vertrok succesvol vanuit het Kennedy Space Centre in Florida richting de maan.

De bijna 100 meter lange NASA-raket zorgde er na de lancering voor dat de capsule met daarin het passagiersgedeelte keurig met de juiste snelheid richting de maan werd gestuurd. Deze - nu nog onbemande - capsule zal uiteindelijk rond de maan vliegen en dan weer veilig proberen te landen in de Stille Oceaan. In 2024 volgt een tweede test, maar dan met astronauten aan boord. 

Ook ESA heeft een belangrijke rol bij deze missie. Philippe Schoonejans, deskundige bemande ruimtevaart bij ESA, vertelt voor welk essentieel onderdeel zij verantwoordelijk zijn en waarom het de komende dagen spannend wordt. 

Aan de capsule zitten ook zonnepanelen. Die zijn door Airbus Defence and Space Nederland ontwikkeld. Rob van Hassel van Airbus legt uit wat deze missie voor hun zo bijzonder maakt. 

Lees hier meer over de lancering: Forward to the Moon: lunar mission Artemis I begins. Je kunt Artemis I ook zelf volgen. Kijk daarvoor op deze site van NASA