Bijen leven nu nog maar half zo lang als 50 jaar geleden

Wetenschap Vandaag16 nov 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een bijenkolonie heeft vaak niet het eeuwige leven, ook imkers weten dat. Alleen geven zij al een tijdje aan steeds vaker een kolonie te moeten vervangen. Daar wilden onderzoekers meer over weten. 

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat hiernaar gekeken is. Meerdere factoren blijken van invloed te zijn op het voortbestaan van bijensoorten: steeds vaker voorkomende ziektes en parasieten, het klimaat, vervuiling en een beperkte voedselvoorziening, om er maar een paar te noemen.  

In een nieuwe studie hebben ze gekeken naar koloniën van honingbijen die in het lab worden gehouden, waar een stuk minder van deze factoren een rol spelen. Ze zagen dat de gemiddelde bij nu 50 procent korter leeft dan 50 jaar geleden het geval was. Wat suggereert dat de veranderingen in levenslengte mogelijk ook een genetische oorsprong hebben.  

De onderzoekers hopen dat ze in vervolgonderzoek kunnen bepalen welke genetische factoren een rol spelen bij de afnemende levensduur van de bijen. Want mogelijk kunnen ze dan ook bijensoorten creëren die juist langer in leven blijven. 

Lees meer: Honey Bee Lifespans are 50% Shorter Today Than They Were 50 Years Ago.