Oudste roofmier ooit gevonden laat zien: ooit plunderden ze ook Europa

Wetenschap Vandaag26 nov 20222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Roofmieren, of trekmieren, staan bekend om de destructie die ze als rondtrekkende kolonie achterlaten op hun pad, waarbij ze wel 500.000 prooien per dag kunnen wegwerken. Je vindt ze vooral in de tropen, waar ze in lange slierten tussen de bomen door trekken. Maar ooit, ooit had we ze ook hier, blijkt uit nieuw onderzoek. 

Verstopt in een laatje en onderdeel van een 100 jaar oude museumcollectie, vond een onderzoeker per toeval een blokje barnsteen met een mier erin. Volgens het label ging het om een gewone mier, maar toen ze het onder een microscoop legde, zag ze al snel: dit is iets bijzonders. 

Het bleek te gaan om een 35 miljoen jaar oude roofmier. Slechts het tweede roofmier-fossiel ooit gevonden en de eerste die uit Europa komt. Ooit - laat de vondst zien - marcheerden er in warmere tijden ook roofmieren door onze achtertuin. Een CT-scan liet ook zien dat de miersoort familie is van een oogloze soort die nu nog in Afrika en Zuid-Azië wordt gevonden. En dat het moet gaan om een werkmier. 

De vondst helpt bij het beter in kaart brengen van de evolutie van de mier. En na nog wat extra onderzoeken, die hopelijk nog meer interessante informatie opleveren, gaat deze roofmier, met een nieuw labeltje, weer veilig terug in z'n laatje.

Lees meer: Oldest army ant ever discovered reveals iconic predator once raided Europe.