Hoe minder krill hoe minder walvisbaby's

Wetenschap Vandaag27 jan 20232 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Tot nu werd gedacht dat er van krill - kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren - meer dan genoeg in de oceanen zat om de buiken van grotere zwemmers te vullen. Maar daar moeten we misschien anders over na gaan denken. 

Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat er een link is tussen de hoeveelheid krill in Antarctica en de grootte van de bultrugpopulatie. Hoe meer krill er was in het jaar voor walvisvrouwtjes zwanger werden, hoe succesvoller de zwangerschap. 

De onderzoekers uit California bestudeerden 8 jaar aan data en zagen dat na een goed gevuld jaar 86 procent van de vrouwtjes zwanger werd, maar na een karig krill jaar maar 29 procent.  

Verwacht wordt dat door klimaatverandering en de nog altijd toenemende visserij de hoeveelheid krill in het gebied alleen maar zal afnemen. Zo eet opgroeiend krill algen die op het ijs groeien. IJs dat ze ook nodig hebben voor beschutting. Minder ijs door opwarming, betekent dus ook minder krill. 

En minder krill, laat dit onderzoek zien, betekent waarschijnlijk ook minder bultruggen en andere zeedieren die zich voeden met deze kleine garnaalachtigen. Natuurlijk kunnen er nog meer factoren meegespeeld hebben die beide populaties tegelijk hebben beïnvloed, maar één ding kan volgens de onderzoekers sowieso geen kwaad: als er per se gevist moet worden naar krill, doe dit dan niet in Antarctica in de maanden waarin de walvissen het zelf zo hard nodig hebben. 

Lees hier meer over het onderzoek: Study reveals influence of krill availability on humpback whale pregnancies.