Piepklein feeachtig robotje vliegt op licht en wind

Wetenschap Vandaag30 jan 20232 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Steeds beter zijn onderzoekers instaat om slim materiaal te maken dat reageert op stimuli als licht, temperatuur of druk. Nu heeft een groep wetenschappers dat materiaal laten vliegen.

Ze noemen het een kunstmatig zaadje, maar het robotje met borstelige vleugels dat past op een vingertop heeft misschien nog wel het meest weg van een fee.

De vleugeltjes bewegen in reactie op licht. Bijvoorbeeld van een laserstraal of simpele ledlamp. Het robotje weegt ook nog eens zo weinig dat het op luchtstromen kan zweven. Door de vorm van de vleugels te veranderen onderweg in reactie op de wind kan het behoorlijke afstanden afleggen en van richting veranderen. Ook landen en opstijgen lukt al.

Nu willen de wetenschappers het ontwerp nog zo aanpassen dat het op zonlicht reageert en ze er sensoren, GPS en bijvoorbeeld moleculen aan kunnen toevoegen. Eén van de toepassingen die ze voor ogen hebben: kunstmatige bestuiving. Waarbij de robotjes met stuifmeel aan boord meebewegen op de wind en bijgestuurd kunnen worden richting bomen en planten die het nodig hebben.

Maar zover is het nog niet. Eerst moet het robotje of herbruikbaar of afbreekbaar worden gemaakt. En ook het landen op een precieze plek - nodig als je een specifieke boomsoort moet bereiken - gaat nog niet helemaal soepel.

Lees meer over het onderzoek: A fairy-like robot flies by the power of wind and light.