Medicatie op DNA afstemmen zorgt voor 30 procent minder bijwerkingen

Wetenschap Vandaag3 feb 20232 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Voor het eerst hebben onderzoekers laten zien dat het voorschijven van medicijnen op basis van iemands DNA-profiel werkt. Het gaat om een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum. 

One size fits all is al een tijdje niet meer goed genoeg. Er is inmiddels genoeg bewijs dat elk lichaam anders omgaat met medicatie en dat een kleine studie met een selecte groep proefpersonen (lange tijd alleen bestaande uit mannen) niet voldoende is om goed te kunnen inschatten welke dosis en welk medicijn voor wie werkt.  

Onderzoekers hebben daarom een DNA-medicatiepas ontwikkeld en getest die het DNA-profiel van een patiënt koppelt aan medicijnen waarvan de verwerking wordt beïnvloed door het DNA. In totaal deden er bijna 7000 patiënten uit 7 Europese landen mee aan het onderzoek.  

Door het scannen van deze pas weten artsen en apothekers precies wat de optimale dosis is voor de patiënt in kwestie. De nieuwe studie laat zien dat patiënten die deze persoonlijke dosis krijgen, 30 procent minder ernstige bijwerkingen melden dan patiënten die de standaarddosis krijgen voorgeschreven.  

In vervolgstappen moet nu worden nagedacht hoe deze methode in de praktijk gebracht kan worden. De onderzoekers hopen dat de pas onderdeel wordt van de standaardzorg. 

Lees hier meer over het onderzoek: LUMC-onderzoekers: 30% minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd.