Antibioticagebruik veehouderij neemt wereldwijd alleen maar toe

Wetenschap Vandaag7 feb 20237 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het antibioticagebruik in de veehouderij zal wereldwijd alleen maar toenemen de komende tijd, zeggen onderzoekers in Nature op basis van berekeningen.

Tussen 2020 en 2030 verwachten de onderzoekers een groei van 8 procent. De landen die qua gebruik (antibiotica per kilo dier per land) bovenaan staan zijn niet geheel verrassend, maar de onderzoekers zijn wel verbaasd dat er in totaal nog steeds maar 42 landen zijn die hun data openbaar beschikbaar maken. Daar is in de afgelopen jaren geen verandering in gekomen en dat bemoeilijkt het maken van schattingen en modellen enorm.

In Nederland (op plek 52 in de lijst) zijn de metingen van de laatste tijd een stuk positiever. De Autoriteit Diergeneesmiddelen, die in Nederland jaarlijks het gebruik van antibiotica in de veehouderij monitort, zag in de afgelopen tien jaar een daling van 70 procent. Die daling zwakt wat af, maar zet wel door.

In deze audio hoor je onderzoeker Ranya Mulchandani van het Swiss Federal Institute of Technology en Hetty Schreurs, directeur Autoriteit Diergeneesmiddelen.

Lees hier meer over het onderzoek: Antibiotic use in farming set to soar despite drug-resistance fears.