Maagverkleining heeft volgens onderzoek ook positief effect op de hersenen

Wetenschap Vandaag31 mei 20236 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een maagverkleining leidt volgens nieuw onderzoek niet alleen tot gewichtsverlies, maar de ingreep heeft ook een positief effect op de prestaties van de hersenen.

Een half jaar na de operatie scoorde 45 procent van de 146 deelnemers meer dan 20 procent beter op cognitieve testen. En die verbetering zette door als op een later moment weer werd getest. Ook kregen de deelnemers na de operatie een minder hoge bloeddruk, minder diabetes, lager cholesterol, minder depressieve symptomen en ging hun medicijngebruik omlaag. Zelfstandig afvallen (zonder maagverkleining) heeft waarschijnlijk een vergelijkbaar effect. 

Waardoor het komt dat gewichtsverlies leidt tot beter functionerende hersenen is nog niet helemaal duidelijk, maar de onderzoekers hebben hier wel ideeën over. In deze audio hoor je daar hoogleraar anatomie Amanda Kiliaan over, één van de onderzoekers. Debby Vreeken, ook onderzoeker bij het Radboudumc, promoveert 15 juni op dit onderwerp.

Natuurlijk is een maagverkleining nog steeds een flinke ingreep mét risico's. Raadpleeg voor meer informatie altijd eerst je eigen (huis)arts. 

Lees hier meer over het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Radboudumc, het Rijnstate en TNO Leiden: Hersenen werken beter na maagverkleining.