Klitten van zenuwvezels in de hersenen ontwarren met licht

Wetenschap Vandaag10 jun 20232 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onze hersengebieden zijn met elkaar verbonden via miljarden hele dunne zenuwvezels. Maar die verbindingen in kaart brengen is heel moeilijk. Ze zitten soms dicht op elkaar gepakt en kunnen in elkaar verstrikt zitten. 

Toch is het onderzoekers in Delft nu samen met collega's in Duitsland en de VS wel gelukt. Er wordt al gekeken naar dit soort structuren in de hersenen met – nu volgen wat moeilijke termen - dMRI en Small-angle X-ray scattering. Nu laat Miriam Menzel van de TU Delft zien dat een derde, door haar ontwikkelde techniek: scattered light imaging, het nog beter doet.   

Hoe dat werkt: ze schijnen vanuit verschillende hoeken licht door haardunne hersenplakjes heen en analyseren de patronen die ontstaan door het verstrooide licht. Ze maken dus geen foto van neuronen of synapsen, maar kijken hoe ze bedraad zijn. En juist dat is belangrijk om te begrijpen hoe de hersenen functioneren en wat er mis kan gaan. 

SLI zoals de techniek afgekort heet, heeft een hogere resolutie en is goedkoper en sneller dan de andere technieken. Metingen kunnen daarnaast worden uitgevoerd met een eenvoudige ledlamp en camera. Dat maakt het onder andere geschikt als makkelijk in te zetten draagbaar systeem.   

Het team is nu van plan om SLI ook toe te passen op andere soorten vezels, zoals spier- en collageenvezels, en om het weefselgebied dat kan worden bestudeerd te vergroten.

Lees hier meer over het onderzoek: Nieuw licht op sterk vervlochten zenuwvezels in de hersenen