Wie werkt er in 2050 in de haven van Rotterdam?

Wij in de toekomst23 okt 202044 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het breedste palet, en de grootste portfolio

Er zijn niet meer dan niet meer dan twee handen vol leidende havens in de wereld, en gelukkig is Rotterdam er een van. Maar als het aankomt op duurzaamheid, het investeren in nieuw talent, en innovatie staat Rotterdam vooraan: “Dit klinkt echt ongelofelijk verwend en verwaand, maar als het een zonnige dag is en ik niet zwaar getafeld heb zou ik durven zeggen dat wij met het breedste palet, en de grootste portfolio van veranderingen bezig zijn van allemaal”, aldus Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam.

Concurrentie

En juist die veranderingen zijn de reden waarom de Haven CEO te gast is bij Wij in de Toekomst. Want wat zijn de grootste uitdagingen waar de haven in 2050 voor zal staan? Hoe bereid je je voor op bijvoorbeeld vergrijzing en klimaatverandering? En hoe zorg je er nú voor, dat de haven van Rotterdam over dertig jaar nog steeds toonaangevend is, ten opzichte van de concurrentie?

Allard Castelein doet een boekje open over wat ook kleinere ondernemers kunnen leren van de investeringen die de Haven nu al maakt, en schetst een heel nieuw beeld van de manier waarop er in de toekomst gewerkt zal worden. Is een Rotterdamse havenarbeider in 2050 nog steeds een knoestige bonk met brede schouders? Of is het een jonge vrouw die de kraanmachines heel handig bestuurt, omdat altijd al goed was in gamen?

Wie betaalt voor die veranderingen?

Een lange termijnvisie is belangrijk, maar die kun je natuurlijk alleen maar in het hier en nu realiseren. Of zoals Castelein het zegt: “We praten veel over die verandering, maar je kunt verandering alleen maar betalen als je het vandaag verdient.” En hoe hij dat voor elkaar krijgt, ten midden van een economische crisis en een pandemie, hoor je in de podcast Wij in de Toekomst.

Over Wij in de toekomst

Wij in de toekomst is een podcast van Jörgen Raymann en Benito Doelwijt. Raymann is cabaretier, acteur en presentator. Doelwijt is performance specialist en ondernemer. Samen zien ze in dat we als maatschappij uit het looprad van de werkweek moeten stappen en zoeken ze naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe voorkomen we dat werkend Nederland opbrandt?’ Daarover praten ze met de top uit het Nederlandse bedrijfsleven, de polder en de politiek.

Abonneren

Wil je meer horen van deze podcast? Je vindt hem via bnr.nl/wijindetoekomst, de BNR app, Apple Podcast of Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door