#2 Taal brengt bias naar boven

Woordwaarde6 jul '19 10:0030 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Actieve ouderen, zorgende vaders of powervrouw. Dit zijn allemaal voorbeelden van linguistic bias: bevooroordeeld taalgebruik. In taal drijven onze vooroordelen naar de oppervlakte en dat is niet per se slecht, zegt dr. Claartje Vinkenburg. Als je het doorhebt, kun je namelijk anders gaan praten. Vinkenburg deed wetenschappelijk onderzoek naar de impact van bevooroordeeld taalgebruik. Ze adviseert bedrijven en organisaties op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. En guess what? Taal komt daarbij altijd op tafel. Host Maria Punch onderzoekt met Vinkenburg hoe bias in taal eruit ziet en klinkt, en hoe je het kan ombuigen.

Gasten

Claartje Vinkenburg is zelfstandig adviseur op het gebied van diversiteit in loopbanen. Daarnaast is ze 25 jaar wetenschappelijk actief op dit onderwerp bij de VU in Amsterdam.

Volg Claartje Vinkenburg via twitter en Linkedin

Host

Maria Punch is stemcoach en schrijftrainer bij BNR. Ze had eerder een eigen rubriek op BNR getiteld Alles is Taal. Maria wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken.

Maria kan je volgen via twitter of Linkedin

Leestips

Publicatie van Claartje Vinkenburg,onderzoek naar taal en beeldvorming.

Bias bij het inhuren van nieuwe collega’s?

Leestip, boek genoemd in Woordwaarde: Biased van Jennifer Eberhardt