#3 Het draait om verhalen

Woordwaarde7 sep 201932 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Woordwaarde is een maandelijkse podcast over taal en communicatie
Woordwaarde is een maandelijkse podcast over taal en communicatie (BNR)

Voor Manon Sikkel is het een erebaan: als kinderboekenambassadeur mag ze twee jaarlang het lezen onder kinderen aanmoedigen en aanjagen. Deze rol is in het leven geroepen door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, gebaseerd op het Britse Children’s Laureate. Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds minder lezen. Deze trend is al een paar jaar aan de gang. Veel ouders stoppen met voorlezen als hun kinderen zelf kunnen lezen. Sikkel wil hen aanmoedigen om juist dan door te gaan.

Geef het goede voorbeeld door zelf te lezen en boeken in huis te halen, ook als je tiener op zeker moment afhaakt. Als een bodem is gelegd, is de kans groot dat kinderen later toch weer naar een boek grijpen. We weten dat lezen goed is voor de taalontwikkeling maar boeken helpen ons ook om de wereld te duiden. Door te lezen, leef je mee met een personage en kijk je in het hoofd van een ander en dat is ontzettend leerzaam. Sikkel: het draait allemaal om verhalen.

Gast

Manon Sikkel is auteur van kinderboeken en sinds 2019 kinderboekenambassadeur. Ze studeerde psychologie en werkte in de schrijvende journalistiek voordat ze zich richtte op het schrijven voor kinderen. Sikkel won meerdere keren de Prijs van de Nederlandse Kinderjury met haar boeken over Elvis Watt en Izzy Love.

Host

Maria Punch is stemcoach en schrijftrainer bij BNR. Ze had eerder een eigen rubriek op BNR getiteld Alles is Taal. Maria wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken.

Leestips

De boeken van Manon Sikkel

Cijfers over leesgedrag en trends zijn verzameld in de leesmonitor

Meer lezen over de kinderboekenambassadeur