Taalspecialist van de toekomst

Woordwaarde9 nov 201931 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maandelijkse podcast over taal en communicatie
Maandelijkse podcast over taal en communicatie (BNR)

Taaloffensief

‘Taal is wie je bent, wie je wil zijn, en wie anderen denken dat je bent’. Vaak gaat de aandacht uit naar problemen zoals laaggeletterdheid, zegt Verrips in de podcast Woordwaarde. En dat is zeker een groot probleem. Toch wil zij het juist ook hebben over de krácht van taal. Verrips pleitte eerder in Het Financieele Dagblad voor een taaloffensief. Door alle nieuwe technologie liggen er kansen voor taal- en communicatiespecialisten. Want al die techniek is omgeven door taal. De overheid zou eens in kaart moeten brengen wat de economische waarde van taal in Nederland is, vindt ze. Een mooie klus voor een taaleconoom.

Bij de bakker geen brood

Je zou denken dat juist taal- en communicatiemensen hun PR op orde hebben. Volgens Verrips is de sector versnipperd omdat er zoveel verschillende disciplines zijn: vertalers, tekstschrijvers, interviewers en logopedisten bijvoorbeeld. Ze hebben een connectie maar ontmoeten elkaar niet of nauwelijks. Laat staan dat ze met elkaar het Malieveld bestormen. Verrips: ‘het is bij de bakker geen brood, veel mensen die zich met taal bezighouden zijn juist een beetje teruggetrokken'.

Drongo Talenfestival

Voor het achtste jaar op rij organiseerde Verrips dit najaar het Drongo Talenfestival. Twee dagen lang kunnen taalspecialisten én liefhebbers lezingen en workshops volgen. Een ontmoetingsplek voor professionals die elkaar anders niet tegenkomen. Wetenschappers en praktijkmensen ontmoeten elkaar en bedrijven leggen connecties. Het draait allemaal om de impact van taal. Oprichter Maaike Verrips gunt zichzelf een weekje vakantie en dan gaat ze alweer aan de slag voor het festival van 2020.

Gast

Maaike Verrips heeft haar eigen adviesbureau De Taalstudio. Ze is oprichter en directeur van het Drongo Talenfestival. Van huis uit is ze taalwetenschapper, gepromoveerd en hield zich lange tijd bezig met hoe kinderen leren praten. Volg Maaike op de sociale media via linkedin en twitter.

Host

Maria Punch is stemcoach en schrijftrainer bij BNR. Ze had eerder een eigen rubriek op BNR getiteld Alles is Taal. Maria wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken.