#6 Lichaamstaal: ons lijf is pijnlijk eerlijk

Woordwaarde7 dec '19 10:0035 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Wooordwaarde is een maandelijkse podcast over taal en communicatie. Host: Maria Punch.
BNR Wooordwaarde is een maandelijkse podcast over taal en communicatie. Host: Maria Punch. (BNR )

Oordeel na één blik

Met haar bedrijf traint en adviseert Denise Dechamps allerlei professionals: van recruiters tot veiligheidsdiensten. Maar ze geeft ook trainingen met open inschrijving voor cursisten die simpelweg meer willen leren over hun eigen non-verbale communicatie en die van anderen. Want vaak hebben we al een oordeel over iemand zodra diegene de kamer binnenloopt, zonder dat we een woord met elkaar hebben gewisseld.

Non-verbale signalen

De wetenschappelijke kennis over lichaamstaal is relatief jong. Sinds de jaren 60 bestuderen psychologen en neurologen non-verbale communicatie. Zij onderzochten bijvoorbeeld welke emoties universeel zijn en welke non-verbale signalen daar aan te koppelen zijn. Uiteindelijk is het geen exacte wetenschap, zegt Dechamps. Zelden geeft lichaamstaal de doorslag in een situatie, wel biedt het vaak belangrijke aanwijzingen om op door te vragen. Zo is het opvallend dat prins Andrew in het interview met de BBC over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein geen enkele vorm van 'zelftroost' laat zien, analyseert Dechamps in de podcast.

Het roer om

Denise Dechamps begon haar carrière als psycholoog in een gevangenis. Ze hield zich bezig met het risico op suïcide bij gedetineerden. Toen al had ze het gevoel dat een laag in de informatie miste. Door een persoonlijke tegenslag werd ze later zelf op het belang en de kracht van non-verbale communicatie gewezen. Ze nam ontslag, begon haar eigen bedrijf en werkt inmiddels met zeven mensen in haar team. Lichaamstaal blijft Dechamps boeien, verrassen, en soms ook ontroeren: ‘je kan je voorstellen dat ik alles keer tien zie'.

Gast

Denise Dechamps is psycholoog, expert in non-verbale communicatie en keynote speaker. Lees hier meer over haar werk voor Body Language Academy. Volg Denise via Linkedin.

Host

Maria Punch is stemcoach en schrijftrainer bij BNR. Ze had eerder een eigen rubriek op BNR getiteld Alles is Taal. Maria wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken.