#8 Tone of voice matters

Woordwaarde7 feb 202036 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maandelijkse podcast over taal en communicatie
Maandelijkse podcast over taal en communicatie (BNR)

Ebbink zit al 35 jaar in het vak. Als operazangeres en psycholoog kan ze mensen vanuit meerdere invalshoeken helpen. Samen met Maria Punch, stemcoach van BNR, maakt Ebbink een verkenning langs enkele bekende en markante stemmen. Zo is bondskanselier Angela Merkel de koningin van balans, beheerst politica Alexandra Ocasio-Cortez een aanstekelijk ritme en breekt koning Willem-Alexander heel soms uit zijn harnas.

Ebbink pleit in Woordwaarde voor wat ze noemt ‘bewegelijkheid’ in spreken. Juist in professionele situaties waarin we onder druk staan, begrenzen we onze stem. Niet te hoog, niet te snel, niet te vrouwelijk, of niet te vrolijk, denken we dan. Terwijl die bewegelijkheid ons stemgeluid zo interessant maakt.

Gast

Stemtrainer Elizabeth Ebbink is auteur van het boek Ik hoor het aan je stem. Ze werkt momenteel aan een online training om haar kennis beschikbaar te maken voor een groter publiek. Volg Elizabeth via Linkedin of twitter.

Host

Maria Punch is stemcoach en schrijftrainer bij BNR. Ze had eerder een eigen rubriek op BNR getiteld Alles is Taal. Maria wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken.