#9 Campagnetaal

Woordwaarde6 mrt 202032 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maandelijkse podcast over taal en communicatie
Maandelijkse podcast over taal en communicatie (BNR)

'Ik stem al op een vrouw'

Argumenten verzamelen, misverstanden inventariseren en vooral mensen informeren. Dat is de basis van de campagne van Stem op een Vrouw. Kiezers bepalen helemaal zelf op wie ze stemmen: 'niets moet'. Maar áls je meer vrouwen in de politiek wil, stem dan op een vrouw lager op de lijst, zo is de boodschap. Een vrouw die het volgens de peilingen net niet zou redden. Met deze tactiek van voorkeursstemmen zijn sinds 2017 meer vrouwen verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen, in de Provinciale Staten en in de Tweede Kamer.

Cruyffiaans

Met de verkiezingen van 2021 in het vizier gaat Stem op een Vrouw een nieuwe fase in. De stichting wil meer vrouwen bewegen om voor de politiek te kiezen. Met training en advies kunnen vrouwen zich oriënteren op een rol in de politiek zonder direct voor een partij te hoeven kiezen. Volgens Devika Partiman is hier een belangrijke rol weggelegd voor Stem op een Vrouw omdat het aantal vrouwen dat zich verkiesbaar stelt, terugloopt. En dus wordt er weer campagne gevoerd. Met een Cruyffiaanse twist: 'Wie niet verkiesbaar is, kan ook niet verkozen worden'.

Gast

Devika Partiman is sociaal activist en spreker. In 2017 richtte ze Stem op een Vrouw op. Ze werd in 2019 beloond voor haar politieke werk met de Ribbius Peletier-penning. Volg Devika op twitter.

Host

Maria Punch is stemcoach en schrijftrainer bij BNR. Ze had eerder een eigen rubriek op BNR getiteld Alles is Taal. Maria wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken.