#12 Strafpleiter vecht voor elk woord

Woordwaarde26 jun '20 11:3140 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maandelijkse podcast over taal en communicatie
Maandelijkse podcast over taal en communicatie (BNR)

Terug vertellen

Het begint bij de gesprekken met haar cliënt. Die moet alles begrijpen wat er in een zitting wordt gezegd, ook de juridische termen. Stap voor stap neemt Harlequin het dossier door met een verdachte. Ze laat hem of haar dingen 'terug vertellen'. Zo weet ze of iemand de ernst van de verdenking snapt. De woordkeuze van haar cliënt geeft haar aanknopingspunten voor haar pleidooi.

Non-verbaal

Hoewel alles tot in detail op papier staat, pleit Natacha Harlequin het liefst uit het hoofd. Het is deels een strategie om te voorkomen dat rechters alvast naar de conclusie van de pleitnota bladeren. Maar het helpt haar ook om zelf alert te blijven op alles wat er gebeurt tijdens een zitting. Een rechter die demonstratief op de klok kijkt, kan op een opmerking van Harlequin rekenen. Zelf staat ze bekend om haar 'pokerface'. Toch laat ze steeds vaker zien wat ze vindt tijdens een zitting. Maar alleen als dat in het belang is van haar cliënt.

Direct en sensitief

'In een pleidooi moet je direct zijn. Meteen inzetten op wat je wilt. Vervolgens kies je een insteek'. Die directheid gaat samen met sensitiviteit. In complexe strafzaken speelt vaak ook groot leed. Ook dat benoemt Harlequin bewust. 'Daar kun je niet omheen. Nabestaanden hebben soms vreselijke beelden gezien, die gaan nooit meer weg'. Een strafrechtadvocaat moet zelf ook kunnen incasseren: een opgestoken middelvinger, schelden of een handgebaar langs de keel. Tegen middernacht neemt Natacha Harlequin bewust een moment om een zitting nog een keer door haar hoofd te laten gaan. Om het daarna los te laten.

Gast

Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin studeerde rechten in Leiden en liep stage bij Bénédicte Ficq. Later bekwaamde ze zich verder in het strafrecht bij het kantoor van Britta Böhler. Ook werkte ze voor het kantoor van Piet Doedens. Ze is mede-oprichter van het advocatenkantoor Taekema-Harlequin. In 2019 werd Harlequin uitgeroepen tot Legal Woman of the Year. Ze verdedigt cliënten in complexe strafzaken. Zo staat ze één van de zeventien verdachten bij in het Marengo-proces.

Host

Maria Punch is stemcoach en schrijftrainer bij BNR. Ze had eerder een eigen rubriek op BNR getiteld Alles is Taal. Maria wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken. Zij heeft 17 jaar ervaring in de journalistiek als radionieuwslezer, redacteur, samensteller en trainer.