#16 Coronaspeak

Woordwaarde4 dec '20 16:3937 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maandelijkse podcast over taal & communicatie
Maandelijkse podcast over taal & communicatie (BNR)

Lach en een traan

Met een woord als huidhonger is de pijn van de pandemie bijna voelbaar. Het omhelzen van een ouder of goede vriend wordt sterk gemist. Huidhonger is strik genomen geen nieuw woord, vertelt Vivian Waszink. Het werd eerder gebruikt voor de noodzaak van lichamelijk contact voor baby’s. Door corona krijgt het een nieuwe betekenis. Een lege Dam in Amsterdam toonde de coronaleegte: voor de één betoverend mooi, voor de ander spookachtig en eenzaam. In maart sprak de koning in zijn toespraak over het eenzaamheidsvirus.

Brievenbusappeltaart

Vivien Waszink vindt het opvallend hoe snel we ons gedrag hebben aangepast. Anderhalvemeteren is nu zelfs een werkwoord. Naast de narigheid is er ook veel saamhorigheid en creativiteit losgekomen, vindt ze. Denk aan de bakker die een appeltaart bedacht die goed door de brievenbus kan. De asperge-drive-through bracht uitkomst en in de quarantainer kon je toch even met oma praten.

Blijvertjes

De teststraat, besmettingsgraad en kuchscherm zijn woorden waar we nog wel even aan vastzitten. Ook raamvisite kan een blijvertje zijn, denkt Vivien Waszink. Het is goed mogelijk dat we voorzichtig blijven en voortaan bij een pasgeboren baby langsgaan door voor het raam te zwaaien terwijl er een kopje koffie op de stoep wordt aangeboden. Dit jaar laat zich lastig vatten in één woord. Maar de favoriet van Waszink is deze: toogviroloog. Naast 17 miljoen bondscoaches telt ons land nu ook 17 miljoen virologen…

Gast

Vivien Waszink is taalkundige, verbonden aan het IVDNT. Ze schrijft en onderzoekt taaltrends en neologismen. Ze publiceerde in 2018 het boek Klerenwoorden & modetaal.

Host

Maria Punch is stemcoach, schrijftrainer en taalwatcher bij BNR. Ze wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken. Maria heeft 17 jaar ervaring in de journalistiek als radionieuwslezer, redacteur, samensteller en trainer.