#20 Be like Noraly

Woordwaarde9 apr '21 13:2213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maandelijkse podcast over taal en communicatie
Maandelijkse podcast over taal en communicatie (BNR)

Geen twijfel

Zeker 16 uitgevers hadden ingetekend om een Nederlandse editie te maken van de internationale succesformule Bedtime stories for rebel girls. ROSE Stories haalde de klus binnen. Deels omdat andere, gevestigde uitgeverijen twijfelden of een boek met uitsluitend vrouwen wel zou verkopen. Chafina Bendahman, oprichter van het culturele bedrijf Rose Stories, twijfelde juist geen seconde. De Hollandse editie is met crowdfunding gefinancierd en iedereen mocht een vrouw nomineren. Dat was essentieel om de voor ROSE Stories zo belangrijke meerstemmigheid te krijgen.

Dit is pas het begin

Blader door het boek en je ziet de illustraties zowat van het papier spatten. Meer dan 60 vrouwen werkten aan dit boek: een cultureel divers team van 48 illustratoren en 16 schrijvers. Maria Lam is een van de hoofdauteurs. Ze kan moeilijk kiezen met welke vrouw ze zich het meest verwant voelt. Eén van haar ‘favorieten’ is kunstenaar en activist Sioejen Tsao omdat zij een boegbeeld is voor jonge Aziatische vrouwen. Maria Lam en Chafina Bendahman hebben zoveel rolmodellen verzameld dat ze het liefst nog een deel willen maken: ‘dit zijn pas de eerste honderd!’

Gasten

Chafina Bendahman is oprichter van het bedrijf ROSE Stories, maker, producent en ondernemer. Ze is verantwoordelijk voor Research & Development. Onder de vlag van ROSE Stories worden tv-programma’s, theatervoorstellingen en podcasts gemaakt en boeken uitgegeven.

Maria Lam is auteur en hoofd Marketing & Communicatie bij ROSE Stories. Ze publiceerde eerder Maancake & Jasmijn - 100 geheime recepten van Chinese moeders. Maria heeft een achtergrond in de PR-business voor films en verhalen.

Host

Maria Punch is stemcoach, schrijftrainer en taalwatcher bij BNR. Ze wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken. Maria heeft 17 jaar ervaring in de journalistiek als radionieuwslezer, redacteur, samensteller en trainer.