#21 Meertalig opvoeden doe je zó (1)

Woordwaarde14 mei 202125 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maandelijkse podcast over taal en communicatie met Maria Punch
Maandelijkse podcast over taal en communicatie met Maria Punch (BNR)

Nooit te laat

Meertaligheid bij kinderen kan alleen slagen als je vroeg begint. Dat is ook een veelgehoorde stelling rond meertalig opvoeden. Je maakt zeker een vliegende start door vroeg met je baby te praten. Baby’s wennen namelijk aan de klank van verschillende talen. Maar als kinderen al wat ouder zijn kan je nog steeds een tweede taal introduceren, legt Unsworth uit. Ze benadrukt dat het goed is om vóór de geboorte na te denken over een ‘family language plan’. Je bouwt namelijk een taalrelatie met je kind op, er slijten gewoontes in. Eén van de vragen die een ouder zichzelf kan stellen is: in welke taal kan ik me het beste uitdrukken en alle gesprekken voeren met mijn kind die ik wil voeren.

Dynamisch

Sharon Unsworth komt zelf uit Engeland en heeft een Nederlandse partner. Zij hebben thuis afgesproken om beiden consequent Engels te spreken met de kinderen. Deze strategie pakt goed uit in haar gezin. De keuzes die stellen met kinderen maken zijn uiteindelijk van veel factoren afhankelijk. En het mooie is dat je de aanpak altijd gaandeweg kan bijstellen. In de podcast vertelt Maria Punch hoe de tweetalige opvoeding bij haar thuis verliep en hoe zij het zelf aanpakte toen ze een kind kreeg.

Gast

Sharon Unsworth is taalwetenschapper, onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze maakt een podcast over meertaligheid bij kinderen getiteld Kletsheads.

Host

Maria Punch is stemcoach, schrijftrainer en taalwatcher bij BNR. Ze wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken. Maria heeft 17 jaar ervaring in de journalistiek als radionieuwslezer, redacteur, samensteller en trainer.