#23 Papa moet werken, is dat OK?

Woordwaarde3 sep 202125 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Merkwaarde

Het is tijd voor een ander beeld van vrouwen in reclames, zowel op de schermen als erachter. Dat is de missie van Kiona de Vries en Geerke Catshoek, oprichters van creatief bureau Calamity Jane. Ze adviseren merken hoe ze minder stereotype campagnes kunnen ontwikkelen. Vaak leunen de beslissers in de creatieve teams nog op achterhaald onderzoek. Ze zijn bang om het 'fout' te doen en kiezen dan voor een veilige, traditionele verhaallijn. Bij een jongere generatie hoef je daar niet mee aan te komen, volgens Catshoek en De Vries. Recent onderzoek laat juist zien dat je merkwaarde toeneemt als je inclusieve en non-stereotype reclames maakt.

Langs de meetlat

De male gaze, het mannelijke perspectief, is nog dominant in reclames, zegt Kiona de Vries. Dat komt deels doordat maar heel weinig bureaus een vrouw als creative director hebben. Daarnaast zijn we allemaal zo opgegroeid met dat perspectief dat ook vrouwen via die 'mannelijke lens' kijken en denken. Het zit in verhaallijnen, in taalgebruik en in kleine details. In deze podcast leggen Catshoek en De Vries met host Maria Punch drie bekende merken langs de meetlat: Renault, Albert Heijn en Starbucks. Spoiler: twee krijgen een onvoldoende. Luister de aflevering en kom erachter welk merk wél positief verrast.

Gasten

Geerke Catshoek en Kiona de Vries zijn de oprichters van Calamity Jane, een creative agency. Calamity Jane gaat voor vrouwelijke inclusiviteit in advertising: een realistische rol van vrouwen in reclame, zonder stereotypen. En een betere man-vrouw balans in creatieve functies in de branche.

Host

Maria Punch is stemcoach, schrijftrainer en taalwatcher bij BNR. Ze wil alles weten over de impact en functionaliteit van de taal die we elke dag gebruiken. Maria heeft 17 jaar ervaring in de journalistiek als radionieuwslezer, redacteur, samensteller en trainer.

Maandelijkse podcast over taal en communicatie met host Maria Punch
Maandelijkse podcast over taal en communicatie met host Maria Punch (BNR)