
Zakendoen over de grens
Alles wat je moet weten over Zakendoen in het buitenland. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Presentatie: Thomas van Zijl.
Alles wat je moet weten over Zakendoen in het buitenland. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Presentatie: Thomas van Zijl.
Er zijn verschillende programma's in de Europese Unie gericht op het bevorderen van impactvol ondernemen, maar ondernemers weten niet de weg daarnaartoe vaak niet te vinden. Je moet maar net weten hoe je je moet aanmelden, en het is belangrijk om te weten waar je als ondernemer allemaal aan moet voldoen. Te gast is vandaag Tjerk Opmeer, directeur internationale programmas’s van de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Thailand is sinds 1 november weer open voor toeristen en het zakenverkeer. Het is een populair vakantieland onder Nederlanders, maar of je er goed zaken kunt doen is weer een andere vraag. Esther Janssen is oprichter van Culture Inc. en schrijfster van het boek Zaken doen van hier tot Tokyo. Volgens Janssen kan je zeker goed zaken doen in Thailand. 'Thaise mensen zijn erg open en verwelkomen buitenlanders graag, zowel toeristisch als zakelijk.'
Wie producten wil exporteren naar het Verenigd Koninkrijk krijgt vanaf 1 januari 2022 te maken met alle grensformaliteiten die horen bij een land dat écht buiten de Europese Unie ligt. De volledige Brexit is dan, wat betreft de douane, een feit. Te gast is Karel van Oosterom, Nederlands ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk.
Turken staan bekend als ondernemend en gastvrij, een goed recept voor zakendoen, maar het vraagt toch wel echt een andere aanpak dan we in Nederland gewend zijn. Die Turkse gastvrijheid is natuurlijk een feest, maar ook een heel belangrijk onderdeel van het zakendoen. En dat zien Nederlanders vaak over het hoofd. Als je op zakenreis gaat is het dan ook verstandig om in je agenda rekening te houden met minder afspraken per dag en meer tijd ter plekke.
Er is een behoorlijke schaarste aan materialen in de exporterende mkb-maakindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Metaalunie. Zes op de tien bedrijven hebben de verkoopprijzen omhoog moeten gooien om zo toch verder te kunnen.
Hoeveel oog hebben toezichthouders en commissarissen voor cultuurverschillen? Als toezichthouder kun je te maken krijgen met overname-situaties. Kennis van de achtergrond van de overname-kandidaat kan bijdragen aan het soepel laten verlopen van zo'n overname. En ook diversiteit in de boardroom komt aan bod.
Duitsland blijft veel kansen bieden aan Nederlandse bedrijven mits ondernemers de tijd nemen voor een deugdelijke voorbereiding en uitvoering. Zo is te zien dat steeds meer bedrijven daar willen uitbreiden, zo is Just Eat Takeaway daar al een tijd actief, maar willen ook Coolblue en Picnic de Duitse markt veroveren.
Nederland staat op de vierde plek van Europa en op de dertiende plek wereldwijd als het gaat over een goed vestigingsklimaat voor startups. Dat blijkt uit het Global Startup Ecosystem Rapport. Tjerk Opmeer, directeur Internationale Programma’s bij RVO, legt uit waarom en vertelt waaraan een goede vestigingsplaats voor startups aan moet voldoen.
Autonomie is voor Polen een cruciaal begrip. Volgens Esther Janssen, oprichter van Culture-Inc. en schrijver van het boek Zakendoen van hier tot Tokio, onderschatten Nederlanders dat. 'Ze willen daarin graag gezien en gehoord worden. En als we daar begrip voor hebben, denk ik dat daarna de deuren opengaan om andere zaken te doen.'
De Dominicaanse Republiek. Niet het eerste land waar je aan denkt als je zaken wilt doen. Maar volgens Annemieke Verrijp, ambassadeur in de Dominicaanse Republiek en Haïti, biedt het land veel kansen, zeker op het gebied van klimaatverandering.
Zakendoen in China is geen sinecure: onderschat het vooral niet, en bereid je heel goed voor. Dat stelt deskundige Esther Janssen, oprichter van Culture-Inc. en schrijver van het boek 'Zakendoen van hier tot Tokio'. 'Tot op zekere hoogte gaat het zakendoen prima.'
Bedrijven met vestigingen in het buitenland doen er goed aan om de lokale directeur goed te selecteren en te begeleiden in het overbruggen van cultuurverschillen. Dat stelt Esther Janssen, oprichter van Culture-Inc. en schrijver van het boek Zakendoen van hier tot Tokio. 'De lokale directeur is niet per se goed bekend met de Nederlandse cultuur en de manier van werken en het beleid van het Nederlandse bedrijf.'
Binnenkort staat er een nieuwe bondskanselier klaar om Angela Merkel op te volgen. Die zal moeten beslissen over een aantal belangrijke onderwerpen. Wat kunnen ondernemers verwachten? Ik bespreek dit vandaag met Tjerk Opmeer, directeur Internationale Programma’s van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.
Een nieuwe BNR Zakendoen Over de Grens en deze keer gaan we naar België. Vanaf Wuustwezel gaan de wissels om en moet je naar Belgische partners een andere toon aanslaan om tot goede zaken te komen. Dat stelt deskundige Esther Janssen, oprichter van Culture-Inc. en schrijver van het boek Zakendoen van hier tot Tokio.
Vietnam is net als Nederland een Deltaland, wat de landen voor gelijksoortige uitdagingen stelt. Tegelijkertijd biedt het zakelijk kansen voor Nederlandse ondernemers in Vietnam.