Ook delegeren kent zijn grenzen
De Nederlandse voorkeur om zaken te delegeren kan nog wel eens verkeerd uitpakken in het buitenland. Ook daar is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden, omdat je niet alles van grote afstand kunt overzien.
Luister terug | Verken de Golfregio tijdens de Digital Gulf Business Dialogue
Maar ook al wil je zoveel mogelijk aan lokale partners of collega’s over te laten, op dit moment is dat nog niet zo makkelijk, zegt Esther Janssen, oprichter van Culture-Inc. en schrijver van het boek Zakendoen van hier tot Tokio. En ook in normale tijden is dit de praktijk bij veel bedrijven, uit kostenoverwegingen en omdat we in Nederland denken dat het ook goed is om zaken zoveel mogelijk te delegeren - met het risico dat buitenlandse operaties een eigen weg gaan.
Er zijn overigens genoeg Nederlandse bedrijven met een joint venture in landen als China of Vietnam waar de lokale partner een zijhandeltje heeft opgezet met gezamenlijk ingekochte grondstoffen of een deel van de productie. Nederland geldt als een high-trust-cultuur; we hebben een hoog basisvertrouwen en dat schenken we anderen ook. Maar in een low-trust-cultuur moet je dat vertrouwen eerst opbouwen en je moet meer checks & balances inbouwen.
Over Zakendoen over de grens
Alles wat je moet weten over zakendoen over de grens. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Luister live maandagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/zakendoen-over-de-grens, Apple Podcast of Spotify.

Zakendoen over de grens
Alles wat je moet weten over Zakendoen in het buitenland. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Presentatie: Thomas van Zijl.