Zaken op het breukvlak van continenten

Zakendoen over de grens9 feb '21 17:115 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een van de niches waarmee je als Nederlands bedrijf in Taiwan en Zuid-Korea uitstekend voor de dag kunt komen is de sensing-technologie, zegt Tjerk Opmeer, directeur Internationale Programma's van RVO. Zoals bij de 101 Tower in Taipei, die precies op het breukvlak van twee continenten staat. 'Dat is super gevaarlijk qua aardbevingen. Verschillende Nederlandse bedrijven kunnen daarvoor data en meetinstrumenten leveren, om in te spelen op aardbevingen.'

Luister terug | Zakendoen met speciaal innovatiefonds

Beide landen weten zich tot nu toe heel aardig te handhaven, tijdens de al bijna een jaar heersende coronapandemie. Taiwan heeft eigenlijk meer te duchten van het Chinese verzet tegen verdere onafhankelijkheid, terwijl Zuid-Korea met een strikt beleid de schade beperkte. Met een economische groei in 2020 liggen er genoeg virtuele kansen voor de Nederlandse ondernemer. Met een business week van 2 tot 5 maart hoopt de RVO de kansen nader te kunnen belichten.

Zakelijke culturen

Voor wie nog 'ouderwets' met visitekaartjes op zak loopt is er een wereld te winnen in beide landen. 'Je moet wel rekening houden met de persoonlijke interactie binnen de culturen van beide landen. Maar naast deze klassieke manier van zakendoen lonken de kansen van de hightech en de digitalisering.' De business week biedt ruimte voor gesprekken met ondernemers die de kansen in de verschillende markten onder de aandacht brengen én zullen vertellen waar zij tegenaan lopen.

Luister terug | Fabrieken door heel Azië hard geraakt door handelsoorlog

Over Zakendoen over de grens

Alles wat je moet weten over zakendoen over de grens. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Luister live maandagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/zakendoen-over-de-grens, Apple Podcast of Spotify.