Zaken met China in het Jaar van de Os

Zakendoen over de grens16 feb 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Luister terug | Zakendoen over de grens | In het Duitsland van Azië is perfectionisme leidend

Als je een vestigingen hebt in China is het belangrijk om je vlak voor het Chinese nieuwjaar van je meest genereuze kant te laten zien. 'Daarvoor gebruiken Chinezen een rode envelop met geld, de hongbao. Ik ken Nederlandse bedrijven waar het interne complience-beleid deze hongbao verbood, maar dat is de beste manier om een groot personeelsverval in gang te zetten: dan komen mensen niet meer terug. Toen men de betekenis begreep heeft dat bedrijf alsnog een voorziening getroffen.'

Luister terug| Zakendoen over de grens | Zaken op het breukvlak van continenten

In de Chinese zakencultuur is het belangrijk om direct na de nieuwjaarsvakantie een rondje bij de klanten en partners te maken om de relatie te bestendigen en nieuwe voorstellen in te steken wanneer de agenda wordt bepaald. Iedereen zal begrijpen dat het dit jaar vooral een virtueel rondje is en dat maakt het voor Nederlanders zelfs iets gemakkelijker (minder reistijd- en kosten voor een beleefdheidsbezoek.

Over Zakendoen over de grens

Alles wat je moet weten over zakendoen over de grens. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Luister live maandagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/zakendoen-over-de-grens, Apple Podcast of Spotify.