Kunstmatige intelligentie in België: kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven

Zakendoen over de grens20 apr 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Ondanks dat we dezelfde taal spreken, zijn er grote culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen, zegt ambassadeur Pieter Jan Kleiweg. 'Wij vinden directheid een deugd, maar in België moet je soms omslachtiger opereren. Eerst het contact, dan het contract. Er zijn hier veel familiebedrijven en men investeert veel in relaties.'

Kleiwegwijst erop dat België onze tweede handelspartner is en dat Nederland meer naar België exporteert dan naar de VS en China bij elkaar. Maar liefst 10 procent van onze handel gaat naar België, wat goed is voor 250.000 Nederlandse banen. Van die 10 procent gaat het grootste deel op zijn beurt weer naar Vlaanderen. Wat onverlet laat dat Wallonië nog altijd goed is voor 5 miljard euro. 'Het is vooral landbouw, Nederland exporteert meer naar Wallonië dan naar Brazilië.'

De ambassadeur ziet op drie terreinen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven: energietransitie en circulaire economie, mobiliteit (slimme systemen en fietsen) en digitalisering en kunstmatige intelligentie. Wat dat laatste aangaat, daarin is Nederland volgens Kleiweg 'top notch' en bekleedt het wereldwijd een vierde plek. Qua artificiële intelligentie moeten we België niet alleen zien als een afzetmarkt, maar misschien wel vooral als een partner omdat de Belgen een sterke academische cultuur daarop hebben.

Op 27 en 28 mei organiseert de Rijksdienst voor Ondernemers een digitale handelsmissie naar België. Daar is niet alleen een webinar over hoe het speelveld van de AI eruit ziet, maar heeft ook een matchmaking-component. En er is nog ruimte voor deelname.

Over Ondernemen Wereldwijd

Alles wat je moet weten over Internationaal Zakendoen. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Luister live maandagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/ondernemen-wereldwijd/, Apple Podcast of Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door