Volop kansen in de Afrikaanse tech- en gezondheidssector

Zakendoen over de grens4 mei 20217 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Opmeer vertelt dat veel Nederlandse ondernemers zich niet bewust zijn van de kansen in Afrika. 'We zien dat er door relatief weinig Nederlandse ondernemers de stap gezet wordt naar Afrika, terwijl in landen als Kenia, Nigeria, Ethiopië, de Sub-Sahara en Zuid-Afrika enorme kansen liggen voor ondernemers. Er is een onvoldoende beeld over welke mogelijkheden er zijn. Het is een relatief jonge bevolking die enorm 'tech-savvy' zijn, en dat vergeten we vaak.'

Luister terug | België: Grote kansen voor Nederlandse bedrijven

Om die reden vindt er over ruim een maand vanuit de Rijksdienst van ondernemers een virtuele handelsmissie in Zuid-Afrika plaats. 'Er is een taskforce vanuit het kabinet opgericht om ook echt te kijken hoe we die kansen en mogelijkheden meer onder de aandacht kunnen brengen.' De virtuele handelsmissie naar Zuid-Afrika zal zich bezighouden met drie hoofdonderwerpen: HealthTech, Smart Logistics en Fintech.

Knelpunten en co-creatie

Een belangrijke tip die Opmeer elke Nederlandse ondernemer meegeeft voordat die de stap naar Afrika waagt, is om je niet voor te doen als reddende engel. 'Wij hebben als Nederlanders nog wel eens de neiging om te vertellen: dit kom ik jou brengen en dit is goed voor jou'. Vandaar dat er heel actief in 'co-creatie' geïnvesteerd is: zorgen dat je ook echt gezamenlijk gaat kijken wat er aan knelpunten is. En ga dan samen met je Afrikaanse counterparts zoeken wat de oplossing is die je daarbij 'kunt leveren. Daarmee win je ook het vertrouwen van je partners.'

Van 20 tot en met 25 juni organiseert de Rijksdienst voor Ondernemers een virtuele techmissie naar Zuid-Afrika. Hierin staat tech in de gezondheidszorg centraal. Via webinars en forumdiscussies wordt er door sprekers over de kansen binnen deze sector verteld.

Over Ondernemen Wereldwijd

Alles wat je moet weten over Internationaal Zakendoen. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Luister live maandagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/ondernemen-wereldwijd/, Apple Podcast of Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door