Ondernemen in China: 'Het kan gebeuren dat iemand er met jouw IP-recht vandoor gaat'

Zakendoen over de grens15 jun 20215 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Volgens Opmeer is het belangrijkste verschil met de wetgeving in Europa dat China werkt met een 'first-to-file'-systeem. 'Dat betekent dat wie als eerste het intellectueel eigendom aanvraagt, ook de rechten krijgt, ongeacht of diegene de rechtmatige eigenaar is.' Een patent uit de EU is bovendien niet geldig in China.

(BNR)

En dat kan grote gevolgen hebben voor wie zijn geluk in China wil beproeven. Opmeer: 'Het kan gebeuren dat iemand er met jouw 'Intellectual Property'-rechten vandoor gaat. En dan is het heel ingewikkeld om die weer terug te krijgen.' De RVO ziet dat ook Nederlandse ondernemers hierdoor regelmatig tegen problemen aanlopen.

Als ondernemer moet je dus erg letten op wat je doet en vooruit kijken. 'Het is belangrijk dat je nadenkt over hoe je jouw IP goed kunt beschermen, al voordat je zaken gaat doen in China,' aldus Opmeer. Ondernemers die daarin ondersteuning zoeken, kunnen bij de RVO terecht voor informatie en begeleiding, voegt hij toe.

Over Zakendoen over de Grens

Alles wat je moet weten over Internationaal Zakendoen. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Luister live maandagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/zakendoen-over-de-grens/, Apple Podcast of Spotify.