#1 Vrijheid, blijheid en jezelf een vliegende start geven

ZZP Café30 sep 202030 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Gasten

In de eerste aflevering zijn Sjanne Marie van den Groenendaal en Bas van Spréw te gast. Nina van den Dungen presenteert de podcast en Hugo-Jan Ruts is haar co-host.

Sjanne Marie

Sjanne Marie van den Groenendaal is promovenda aan Tilburg University en doet onderzoek naar zzp’ers en hun beweegredenen om voor het zelfstandigenbestaan te kiezen. Ze is daarnaast net gestart als ondernemer met haar eigen coachingsbedrijf. Sjanne Marie heeft vanuit haar wetenschappelijk onderzoek tien punten opgesteld, die bijdragen aan een vliegende start als zzp’er. Ze staan onderaan deze pagina.

Bas

Bas van Spréw is interim-manager, strategisch adviseur en dagvoorzitter. Hij begon in zijn twintigerjaren al als zzp’er, ging daarna een kleine 10 jaar in vaste dienst bij een gemeente en maakt nu heel bewust de keuze om wéér voor zichzelf te beginnen.

Nina van den Dungen
Nina van den Dungen (Foto: Jos Hummelen)

Nina

Nina van den Dungen (1987) is journalist en presentator en is sinds de start van haar carrière in 2010 al zzp’er. Vaste contracten die ze in de loop der jaren kreeg aangeboden sloeg ze welbewust af. “Ik houd ervan dat geen enkele week hetzelfde is. Als zzp’er heb ik de afwisseling die ik zoek en het motiveert me om élke dag beter te zijn dan gisteren, zodat opdrachtgevers blijven terugkomen.”

Hugo-Jan

Hugo-Jan Ruts is hoofdredacteur van ZIPconomy, hèt nieuws- en kennisplatform voor zzp’ers en hun opdrachtgevers. Hugo-Jan was zelf ook lange tijd zzp'er maar sinds een tijdje zelfstandige mét personeel.

Vliegende start

Sjanne Marie van den Groenendaal heeft vanuit haar wetenschappelijk onderzoek tien punten opgesteld die bijdragen aan een vliegende start als zzp’er.

1. Bouw een unieke business met een succesvol verdienmodel

2. Creëer balans tussen specialisme en een brede inzetbaarheid

3. Investeer in jouw professioneel netwerk: laat je horen!

4. Investeer in (online) zichtbaarheid: laat je zien!

5. Dúrf de juiste prijs te vragen

6. Bedenk hoe je kunt ondernemen met of zonder financiële buffer

7. Een goede boekhouder is goud waard

8. Blijf dicht bij jezelf en volg je passie

9. Hybride ondernemerschap, iets voor jou?

10. Reflecteren om te leren

Document: 10 tips voor een vliegende start

Meer weten? Bekijk de uitgebreide versie van dit 10-puntenplan hier.

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren? Dat kan op bnr.nl/zzpcafe, in de BNR-app, Apple Podcast of op Spotify. En abonneer je meteen!


Mede mogelijk gemaakt door