Programma1 nov '12 11:58Aangepast op 1 nov '12 16:54

Denktank VVD hekelt zorgpremie

Auteur: Thijs Baas

De inkomensafhankelijke zorgpremie stoelt op socialistische beginselen, en niet op liberale. En van een eerlijke verdeling is al helemaal geen sprake.

Met deze harde kritiek komt de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. "Heel veel mensen zullen ook als ze de uitwerking van de plannen zien denken: 'dit is toch niet eerlijk'. En daaruit blijkt dat de sociaaldemocratische opvatting van eerlijk nogal verschilt van de liberale opvatting van eerlijk."

De achterban van die partij neemt het leider Mark Rutte kwalijk dat hij akkoord is gegaan met een inkomensafhankelijke zorgpremie. Directeur Patrick van Schie van de Teldersstichting heeft begrip voor die verontwaardiging, maar je moet het binnen het geheel zien. "Elk lid moet voor zichzelf uitmaken of het een aanvaardbare concessie is of niet."

Op zichzelf beschouwd is deze concessie wat Van Schie betreft niet liberaal. "Het is duidelijk dat als je een punt in het regeerakkoord hebt dat niet uit het liberalisme maar uit de sociaaldemocratie voortvloeit, dat heel zwaar op de maag ligt bij VVD-leden. Gelukkig zijn de leden zo liberaal dat ze dat niet voor zoete koek slikken."

Gerelateerde artikelen