Ask my anything31 okt '17 17:00Aangepast op 31 okt '17 17:22

'Terreurverdachte niet automatisch afzonderen'

Auteur: BNR Webredactie

Mensen die alleen verdacht worden van aan terrorisme gelieerde misdrijven zouden niet meteen op een extra beveiligde afdeling gevangen moeten worden gezet. Dat zei strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops in BNR's Ask Me Anything.

De nieuwe minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, vindt dat de samenleving optimaal beschermd moet worden tegen mogelijke terroristen. Die zouden daarom op aparte afdelingen moeten worden gezet om te voorkomen dat radicaal gedachtegoed verder wordt verspreid. Maar volgens Knoops kan dat averechts werken: 'Officieren van justitie zouden dan kunnen overwegen om iemand niet aan te klagen voor een strafbaar feit van terroristische aard om de nadelige gevolgen van plaatsing op een terrorismeafdeling te voorkomen'.

Amnesty

Amnesty International stelde vandaag in een rapport dat gedetineerden die in speciale terrorismeafdelingen zitten in De Schie en Vught daar onder inhumane omstandigheden worden vastgehouden. Zo worden mensen buitensporig lang in hun cel opgesloten en moeten ze aan de lopende band vernederende visitaties ondergaan.

Aanbevelingen

Volgens Knoops doet de overheid er goed aan om zorgvuldig te kijken naar de aanbevelingen die Amnesty doet in het rapport. 'En één van die aanbevelingen is: ga niet meer automatisch mensen op die terroristische afdeling plaatsen, uitsluitend op grond waarvan ze worden verdacht, want het misdrijf staat nog niet vast en verder zegt het nog niets over het gevaar dat iemand al dan niet vormt'.

Gerelateerde artikelen