Sloveense ambassadeur: Sorry dat ik ACTA-verdrag tekende
"Ik heb ACTA getekend door burgerlijke onzorgvuldigheid, omdat ik niet voldoende oplette." Een bekentenis zonder weerga voor een topdiplomaat, een week na dato.
Op 26 januari tekende in Japan een aantal Europese landen het handelsverdrag ACTA, dat maatregelen bevat tegen piraterij en vervalsingen. Er is breed verzet tegen dit verdrag. Aan de ene kant is dat vanwege de inhoud: er staan vrij heftige zaken in zoals de bevoegdheid van douane om de inhoud te controleren van digitale dragers als iPods. Aan de andere kant is er onvrede over de totstandkoming. Het verdrag is ontstaan in geheim overleg.
Nu heeft degene die op 26 januari heeft getekend namens Slovenië, ambassadeur Helena Zorko, in een uitvoerige verklaring haar excuses aangeboden aan het volk van haar land. Zij heeft na de officiële handelingen de tekst nog eens goed gelezen (geen handige volgorde maar helaas niet ongebruikelijk) en kwam tot de conclusie dat ze het eens was met de critici.
"Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden omdat ik mijn officiële plicht heb gedaan, niet mijn burgerplicht. Ik weet niet wat mijn opties waren om niet te tekenen maar ik had het kunnen proberen. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb een kans gemist om te vechten voor het recht op gewetensbezwaren voor ons, diplomaten."
Haar verklaring zal extra vaart geven aan het verzet tegen ACTA. Polen heeft inmiddels zijn ratificatie na breed protest opgeschort. Eerder gaf de rapporteur voor het Europees Parlement voor ACTA, de Fransman Kader Arif, er de brui aan uit onvrede over de ondemocratische procedure. De komende maanden wordt ACTA in het Europarlement behandeld.