Digitaal7 sep '11 06:14

De grote ICT-flops van de overheid

Auteur: Marjolein Niestadt

De DigID, de ov-chipkaart, het EPD... De Nederlandse overheid heeft geen gelukkige hand als het om ICT-projecten gaat. BNR zette de flops op een rij.

De kogel is door de kerk. Minister Schultz van Haegen heeft de strippenkaart definitief afgeserveerd. Vanaf 3 november, over twee maanden dus, is alleen de ov-chipkaart nog een geldig vervoersbewijs in de bus, trein, tram of metro. Deze betaalpas voor het openbaar vervoer is niet zonder slag of stoot ingevoerd. Net zoals we nu zien bij DigiD, was er ook van alles mis met de beveiliging van de ov-chipkaart. En zo zijn er meer voorbeelden van grote ict-projecten, die de overheid miljoenen euro’s kosten, maar lang niet altijd naar behoren werken.

De drie grootste, recente probleemgevallen naast DigiNotar.

Stemcomputer
Begin jaren negentig werden veel handelingen vervangen door de computer. Het rode potlood kon daarbij niet achter blijven. Waarom eindeloos stemmen tellen als de computer het ook voor je zou kunnen doen. In het begin was men lovend maar al snel stapelden de problemen zich op. De beslissers in Den Haag en de ambtenaren hadden de ict-kennis niet in huis en het apparaat voldeed niet aan de wetgeving . Het hertellen van stemmen kon immers niet. In 2007 was het game over omdat het stemgeheim niet gegarandeerd kon worden.  

Elektronisch Patiënten Dossier
Een ander hoofdpijndossier is het EPD, het Elektronisch Patiënten Dossier. De bedoeling van het idee was goed, dat zag iedereen wel in. Alleen kon ook hier de privacy niet verzekerd worden. Het EPD moest het voor medische specialisten simpel en effectief maken om te communiceren over patiënten en gegevens bij te werken. Aan de discussie over wie er wel en niet toegang zou mogen hebben, kwam maar geen einde. Daarom trok de Eerste Kamer er maar de stekker uit dit voorjaar. Totale kosten zo’n 300 miljoen euro.

OV-chipkaart
Last but not least: de OV-chipkaart. Dat de beveiliging zo lek als een mandje is, weet iedereen, inclusief de minister. Met een simpel apparaatje dat je voor drie tientjes op internet koopt, zet je er gemakkelijk saldo op, zonder dat het je portemonnee raakt. Het project mocht allemaal niet te veel kosten, daarom zit er een verouderde chip in waarvan de beveiliging al jaren achterhaald is. Zolang de fraude maar niet uit de hand loopt, lijken ze het in Den Haag wel best te vinden.  

Gerelateerde artikelen