Digitaal30 nov '11 14:31

Big Brother is logging you

Auteur: Bas Benneker

Alle toetsaanslagen en sms-jes op naar schatting 140 miljoen Android-, Blackberry- en Nokia-telefoons worden geregistreerd, verstuurd en centraal opgeslagen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de 25-jarige softwareontwikkelaar Trevor Eckhart.

Geheim
Eckhart analyseerde een programmaatje, Carrier IQ, dat standaard is gëïnstalleerd op zo'n 140 miljoen smartphones met besturingssystemen van Android, Blackberry en Nokia.

Carrier IQ blijkt alle toetsaanslagen en binnenkomende berichten te registreren, naar eigen zeggen om de kwaliteitscontrole van providers en telefoonfabrikanten te verbeteren. De informatie wordt in het geheim verzonden naar servers van het bedrijf in Mountain View, Californië.

Rechtszaken
Eckhart omschrijft  het programma als een 'rootkit', software die hackers en makers van computervirussen gebruiken om illegaal toegang te krijgen tot gegevens van gebruikers.

De makers van Carrier IQ ontkenden dat ze toetsaanslagen loggen en dreigden Eckhart aanvankelijk met rechtszaken en hoge schadevergoedingen.

Maar de Electronic Frontier Foundation beloofde Eckhart rechtsbijstand, en in een nieuwe video toont hij nu onomstotelijk aan dat wel degelijk iedere toetsaanslag wordt opgeslagen.

Gerelateerde artikelen