Rop Gonggrijp verliest zaak in VS over Twitterdata
Ja, Amerikaanse justitie mag de Twittergegevens hebben van Rop Gonggrijps. En nee, soortgelijke opvraagacties bij andere internetdiensten hoeven de Amerikanen niet bekend te maken.
Dat heeft de rechter in Virginia gisteren bepaald.
De data waren opgevraagd in verband met het gerechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van Gonggrijp met de onthulling van de Wikileaks-video waarin een Amerikaanse helikopterbemanning een aantal Iraakse burgers en journalisten doodschiet. Behalve Gonggrijp waren de IJslandse volksvertegenwoordiger Birgitta Jonsdottir en de Amerikaan Jacob Appelbaum partij in de zaak.
Verweer
De rechter is van mening dat Gonggrijp cs, door zich akkoord te verklaren met de gebruiksovereenkomst van Twitter, ook akkoord zijn gegaan met het mogelijk opvragen van hun gegevens. Het verweer dat niemand dergelijke overeenkomsten leest is door de rechter verworpen. Dit was een hoger beroep; eerder hadden de drie ook al hun zaak verloren. Ze werden juridisch bijgestaan door de American Civil Liberties Union en de Electronic Frontier Foundation.
"Dit was wel een beetje te verwachten," zegt Gonggrijp. Hij denkt niet dat zijn twittergegevens hem in moeilijkheden zullen brengen. "Ik heb eens getwitterd dat ik betrokken was bij die film maar dat weten ze al. Er zijn wel een aantal principiële, nare dingen in de uitspraak, bijvoorbeeld dat op die gebruiksovereenkomst wordt teruggevallen. Terwijl je die wel moet accepteren om te kunnen twitteren." Hij weet nog niet of de juridische procedure wordt voortgezet. "Eerst overleggen met de advocaten."
Een effect van de uitspraak is dat gebruikers van alle Amerikaanse internetdiensten er rekening mee moeten houden dat hun gegevens worden overgedragen zonder dat ze daarvan op de hoogte worden gesteld.